LEZEN... IS THERAPIE BINNEN HANDBEREIK

DE KRACHT VAN VERHALEN

Je hebt vast wel eens ervaren dat het lezen van een verhaal zeer ontspannend kan werken. Letters vormen woorden, woorden vormen zinnen en langzaam ontstaat er binnen je beleving een verhaal. Toegankelijk sta je voor de schrijver open. Je voelt je vrij, bent niet gebonden, want als het je niet zint is het einde verhaal…
Onbewust vormen er zich beelden. Op z’n tijd… ruik je opbloeiende liefde of  een onheilspellend gevaar… want je proeft de sfeer…  De geluiden om je heen… ze vervagen, slechts een zachte ruis op de achtergrond… is alles wat overblijft. 
Zintuiglijk sta je ontvankelijk open en bladzijde na bladzijde veranderd de wereld om je heen. Verzink je steeds dieper en dieper in het verhaal. 
Karakters komen binnen je verbeelding tot leven en krijgen ieder hun eigen kleur. Soms voel je jezelf met hun beleving verbonden, een andere keer weer enigszins verscheurd. 
Diverse belevingen… suggesties, gaan onbewust of bewust aan je voorbij. Ingehouden adem, een zucht van verlichting, een luchtige lach, je leeft met de ander mee. Een andere ik, een andere kijk… het schept ruimte… 
Ideeën, oplossingen, mogelijke opties…  Ja, van die kant had je het nog nooit bekeken of had je het zéker anders gedaan...

Onder de oppervlakte van je bewustzijn komen onbewuste motieven, verwachtingen, associaties, herkenning en blokkades tot leven… raderen gaan in werking. En onbewust wordt het zelfreorganiserend systeem opgestart.  Een natuurlijk systeem dat van de veronderstelling uitgaat… als de een het kan, kan de andere het ook. Onbewust voelt het goed, integratie volgt… Resultaat; je verandert.   

SUGGESTIEVE ONDERSTEUNING

Men spreekt met recht over de kracht van verhalen… Duizenden mooie eigentijdse woorden die vrijwel in iedere cultuur terug te vinden zijn… bewaard door de jaren, door jong en oud…  Hoe wijs moeten die verhalen dan niet zijn...! Zoveel mensen, zoveel ervaringen, zoveel mogelijkheden…
Verhalen hebben een natuurlijk vermogen om mensen te boeien en de aandacht en ontvankelijkheid vast te houden. Verhalen met indirecte suggesties. Met als doelstelling de lezer anders te laten denken. Dus spelen met taal, ter stimulatie van een natuurlijk proces dat zich naast het mechanisme van de herkenning vooral in het onbewuste afspeelt.  Met metaforen kun je een boodschap geven aan het onbewuste zonder de kritische functies van het bewuste denken te activeren. Het onbewuste inschakelen bij veranderingen is een van de krachtigste interventies die de schrijver ter beschikking heeft.  Het is indirect communiceren, je kunt gevoelige onderwerpen aansnijden zonder ze direct te noemen, zonder het probleem aan te snijden. Bovendien geeft een metafoor de lezer optimaal de gelegenheid om de boodschap die er in verweven ligt, naast zich neer te leggen of bepaalde gedeeltes juist selectief waar te nemen. Met metaforische verhalen kun je een leerpunt op boeiende wijze onderstrepen, zodat de lezer het beter kan verwerken en onthouden. Ook kun je moeilijke of ingewikkelde principes illustreren zodat ze begrijpelijker en toegankelijker worden. 

Ja, doormiddel van beeldende verhalen kun je de lezer dus op een vriendelijke manier “suggestief ondersteunen” binnen zijn problematiek.  Onbewust zetten ze helende psychologische processen in werking,  want met ons bewuste denken alleen bewerkstelligen we geen veranderingen. Inzichten en verandering op onbewust niveau hebben een veel grotere impact.

OOK JOUW VERHAAL TELT MEE

Iedereen heeft van naturen uit de fantasie en de capaciteit in zich om zijn ervaringen binnen een verhaal om te zetten om hem zo met anderen te delen. Wellicht een ouderwetse bezigheid, doch als zovele oude middeltjes een krachtig hulpmiddel met vertrouwde natuurlijke ingrediënten. Geneer je niet, vertel je verhaal, de kleintjes zijn er dol op. Zodat je samen al gaande weg kunt groeien en wijzer worden. 

Warme groet,
Antoinette